Snälla, bara en kvart till!?

20080108-a01.png20080108-a01.pngDen ”sista kvarten” i Bajens matchen slutar tydligen aldrig att spöka…

För just när ni trodde att det var slut på infallsvinklar levererar Go Bajen Go i det här inlägget den kanske viktigaste aspekten av de sista femton minuterna av matchen.

Och likt ett litet barn ber Go Bajen Go ”snälla, bara en kvart till”. Sedan får det vara bra. (Kanske!!!)

Ni som besöker den här bloggen då och då har kanske snubblat över ”avhandlingarna” rörande den sista kvarten i ett par omgångar. Det började med Tidaholmseffekten och fortsatte sedan med det här inlägget om Bajens förmåga att hålla spelet uppe.

I dessa båda inlägg lades stort fokus på målgörandet (framåt och bakåt) under den sista kvarten. Men i det senare av de båda inläggen ovan pekar en läsare – Muthas – på det mycket relevanta i att om vi leder efter 75 minuter kan faktiskt 0 gjorda mål under den sista kvarten vara att beteckna som en ”seger”.

Och naturligtvis är det så att – även om målproduktionen i sig är intressant – så är det en helt annan sak hur fördelningen av poängen förändras under den den sista kvarten. Alldeles oaktat hur många mål som görs.

Go Bajen Go försöker därför – i och med detta inlägg – hitta en avslutning på analyserna runt sista kvarten genom att bringa klarhet i vilken utsträckning Bajen vinner, behåller eller förlorar poäng i matchens slutskede.

I mina – och kanske i Muthas – ögon en rätt spännande fråga.

Underlaget omfattar Bajens samtliga 260 matcher mellan 1998 och 2007.

För det första gäller (se diagrammet till höger) att i de allra flesta fall – 4 av 5 matcher eller 79% – så står sig poängfördelningen vid 75 minuter matchen ut i.

Men vid var 5:e match händer det att poängfördelningen förändras under den sista kvarten.

Och även om det ibland känns som om Bajen är världsmästare på att förlora poäng i slutet av matcherna fördelar sig faktiskt – såsom framgår av illustrationen ovan – är andelen matcher där vi vinner eller förlorar poäng under sista kvarten nästan helt lika stora. Inget att hänga läpp över där inte.

Sedan har vi – den nu snart ”traditionella” – nedbrytningen på tränare, hemma/borta och våra 5 bästa/sämsta år sedan återkomsten till allsvenskan.

Intressant att betrakta våra olika tränare de senaste åren. Under Rolf Z:s tid var det inte mycket som var ”klart” när en kvart återstod. Visst lyckades karln få till rätt spännande vändningar. Tyvärr gick de åt båda hållen :-).

Sedan har vi Anders Linderoth. Faktiskt den tränare under den senaste 10-årsperioden som lyckats sämst (netto sett till antal matcher) med att hantera den sista kvarten.

Och faktum är att det – min känsla till trots – är något vanligare att vi hemma på Söderstadion vinner poäng (16 tillfällen) snarare än att vi förlorar poäng (14 tillfällen) under den sista kvarten.

Totalt under de 10 senaste årens 260 matcher – där vi spelat om totalt 780 poäng – har Bajen ”stulit” 44 poäng av våra motståndare sista kvarten och på motsvarande sett förlorat 41 poäng sista kvarten. Dvs runt 4 poäng per säsong åt båda hållen.

Netto innebär detta att poängprocenten (”nytt” begrepp som förklaras här) mellan den 75:e och 90:e minuten mellan 1998 – 2007 inte ökar nämnvärt (från 50,9% till 51,3%). Men dock till Bajens fördel.

Men sett till hur poängprocenten förändras mellan 75:e och 90:e minuten enligt samma nedbrytning som ovan så ser vi en annan sanning. Kolla hur Sören Cratz lyckades med grabbarna under sista kvarten. Taktiskt geni eller bonnröta? Och Tony G!

På samma sätt är vi starkare sista kvarten hemma än borta.

Och om nu någon tycker de två senaste illustrationerna ovan talar mot varandra så tänk på att det t.ex. kostar mer att gå från en vinst till oavgjort (-2 poäng) i en match än att gå från oavgjort till förlust (-1 poäng) i en annan.

Så vad lär vi oss av detta?

För det första att det inte är någon ”typisk” Bajen-företeelse att tappa poäng sista kvarten. Vi ger lika mycket som vi tar.

För det andra att – eftersom skillnaderna är så pass små – så byter inte tillräckligt många poäng vinnare för att i snitt påverka en hel säsong.

Däremot kan poängförluster under sista kvarten – om de kommer vid fel tillfällen – få helt förödande konsekvenser för en hel säsong. Ta omgång 22 och 23 den allsvenska säsongen 1998.

Vad hade hänt om vi i matcherna mot ifk göteborg respektive hbk lyckats hålla de ledningar vi hade i båda matchernas 75:e minut istället för att – som nu blev fallet tappa under sista kvarten och – gå av planen med oavgjort i de båda matcherna.

Fyra tappade poäng. Förlorat SM-guld? Hypotetiskt? Javisst, men ändå.

Avslutar med en annan riktig intressant aspekt. Och det är hur dessa vinster och föluster fördelar sig mellan olika lag. Och det är märkligt hur vissa lag är kraftigt överrepresenterade vad gäller vilka lag vi vinner och tappar poäng mot.

Ta IFK Göteborg och GAIS som exempel i den vänstra delen av tabellen ovan. Vad är det som gör att vi match efter match envisas att byta poäng med varandra i slutet av matcherna?

I ifk göteborgs fall talar vi ändå om 9 matcher av 20 de senaste åren där vi bytt poäng med varandra. Nästan varannan match.

Sedan har det ju – som framgår av den högra delen av tabellen ovan – inte inneburit att vi netto stulit fler matcher och fler poäng mot ovan nämnda göteborskt goa ”pink ‘n blue”. Vi byter med varandra i slutet av matcherna helt enkelt. 

Och med den högra delen av tabellen får Go Bajen Go återigen önska IFK Norrköping välkomna tillbaka till allsvenskan . Ska vi säga Charlie Davies i den 82:a minuten i omgång 13?

Med detta avslutas ”sista kvarten” – tror jag 🙂

Go Bajen Go

* * * * * * * ‘ * ‘ ‘ * * * * * * * * * *

På sista raderna…

EFTERLYSNING: Med anledning av ett inlägg som Go Bajen Go planerar efterlyses härmed bilder och/eller videosekvenser från hemmamatchen mot ÖSK (torsk med 0-2) i omgång 20 säsongen 2002. Maila till gobajengo[at]telia.com om du har något att bidra med. Stort tack på förhand.

NYTT DOKUMENT: Nu finns ett – som nämndes i inlägget ovan – ett dokument upplagt med ”Definitioner” som används på Go Bajen Go. Du finner den till höger under ”Go Bajen Övrigt”. Kommer att refereras till och byggas ut vartefter.

NY LÄNK: Bajen777 har som ni kanske redan märkt tagit steget in i bloggvärlden. Ny länk upplagd under ”Go Bajens Favoriter”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: