Tidaholmseffekten

Som ”motvikt” till den tyngre ”Domarkollen” och diverse andra inlägg bjuder Go Bajen Go den här gången på ett lite lättsammare inlägg i kategorin ”trivia” som – förhoppningsvis – ger lite positiva vibbar.

Trevlig läsning….

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

”Öka takten sista kvarten, Tidaholm!” känner alla igen, eller hur?

Själv har jag då och då funderat på hur det egentligen står till med ”förmågan” att lägga in en högre växel i slutet av matchen. Och nu talar jag inte om oss i publiken utan om spelarna på plan.

Beroende på ställningen kan ju slutskedet i vissa matcher bli oerhört intensivt. Oavsett om det gäller att försvara intjänade poäng, jaga en kvittering eller försöka få till ett avgörande.

Tänk bara på matchen mot mff hemma i år. Stämningen på plan och på läktarna var ju så tät att den nästan gick att ta på när Bajen – efter ”hot” om avbruten match – försvarade den surt intjänade ”1-0”-ledningen.

Men utöver detta har vi ju på Söderstadion den fantastiska traditionen med Tidaholmsramsan.

Och i det här sammanhanget kan man ju faktiskt fundera på om den fungerar? Det är i alla fall en rätt tilltalande tanke att spelarna – som en effekt av Tidaholmsramasan – får en kick som gör att de presterar det där lilla extra under matchens återstående kvart.

Så inom ramen för ”kunskaper av begränsat värde” sätter Go Bajen Go tänderna i frågan; Finns det en ”tidaholmseffekt” på Söderstadion?

Du kan alltså fortsätta läsa den här genomgången antingen som en dödligt seriös validering av ”tidaholmseffekten” eller som en kul lek med siffror för att se hur Bajen presterar i slutet av matcherna på Söderstadion.

Själv väljer jag den första 🙂

Om man nu ska studera ”tidaholmseffekten” finns det säkert fler infallsvinklar. Men det enklaste är ändå att jämföra målproduktionen på Söderstadion före och efter det att tidtagaruret nått 75 minuter.

Sagt och gjort. För att få tillräckligt med observationer har jag gått 5 år tillbaka i tiden och studerat när målen tillkommit på hemmaplan och bortaplan.

Notera att även de 6 hemmamatcherna vi spelat borta – dvs alla hemmaderbyn på Råsunda – inkluderats i analysen över hemmamatcher. (Även om senaste hemmaderbyt mot aik på Råsunda egentligen borde räknas bort. Ingen Tidaholmsramsa vad jag kunde höra.)

Och eftersom de sista 15 minuterarna motsvarar cirka 17% av en normal match om 90 minuter (dvs 15 / 90 minuter) borde väl saken vara avgjord om även minst 17% av alla mål på Söderstadion tillkommer under den avslutande kvarten. Eller hur?

Så hur ser det då ut? Grafen nedan ger svar på frågan

20070928-sista-kvarten-01b.png

Och som ni ser så är den sista kvarten väldigt betydelsefull i fråga om målproduktion. I snitt gjordes en fjärdedel (25%) av alla mål på Söderstadion (2003 – 2007) under de avslutande 15 minuterarna.

Och inte under något år utgör målproduktionen under den sista kvarten en andel som är lägre än de 17% som en kvart motsvarar under en match, dvs 15 av 90 minuter.

Så då var saken bevisad, eller? Nja, men tänk om det är så att vi alltid gör mycket mål i slutet? Alltså även på bortaplan?

Hmm, då får vi väl jämföra målproduktionen ovan med hur stor andel av våra mål på bortaplan som tillkommer under den sista kvarten.

De gröna staplarna i grafen nedan är exakt de samma som i grafen ovan. Det vill säga andel av målproduktionen som tillkommer under den sista kvarten på Söderstadion.

De vita – tillkommande staplarna i grafen nedan – visar däremot på hur stor del av Bajens målproduktion som tillkommit under den sista kvarten på bortaplan. Alltså utan stödet av hela Söderstadions ”öka takten…”.

20070928-sista-kvarten-02b.png

Och skillnaden är som ni ser ganska uppenbar. Inte något år har Bajen på ett konsistent sätt lyckats forcera in mål under den avslutande kvarten. Ingen ”tidaholmseffekt” på bortaplan tydligen.

Den analytiske läsaren invänder säkert att samtliga lag presterar säkert bättre (med fler mål som resultat) under slutet av matcherna när man spelar på hemmaplan. Och till viss del stämmer det nog.

Bajens genomsnittliga andel mål producerade på Söderstadion under den sista kvarten ligger – som beskrivits ovan – på 25%. För Bajens motståndare på sina respektive hemmaplaner ligger snittet på runt 20%. Något över de 17% som den sista kvarten motsvarar i tid, men definitivt under Bajens andel. Är det ”tidaholmseffekten”?

Så är ”tidaholmseffekten” bevisad nu? Nej, det finns faktiskt ett perspektiv som återstår. Fotboll handlar ju – som bekant – om att inte bara göra mål. Utan även att förhindra att släppa in mål.

Ingen ”tidaholmseffekt” om vi inte håller tätt den sista kvarten samtidigt som vi gör mål.

Avslutar därför denna genomgång med att ställa antalet mål Bajen gör på Söderstadion under den sista kvarten mot antalet mål vi släpper in under samma tidsperiod.

Resultatet – som presenteras i grafen nedan – blir en kvot som anger antalet mål vi gör framåt för varje mål vi släpper in bakåt under den sista kvarten på Söderstadion.

20070928-sista-kvarten-03a.png

Och det där känns ju rätt bra. Under samtliga år gör vi alltså fler mål framåt än vad vi släppter till bakåt under den sista kvarten. Under t.ex. 2005 men även i år har Bajen gjort 5 gånger fler mål än vad vi släppt in under den sista kvarten. Och inte under något år har vi släppt in fler mål än vad vi gjort.

Så vad är slutsatsen av detta ”pseudovetenskapliga” blogginlägg?

Jo, Go Bajen Go konkluderar glatt att ”tidaholmseffekten” är högst påtaglig. 

”Öka takten sista kvarten. Tidaholm” finns och den fungerar 🙂

Och för Er som önskar lite bakgrund till, och historien runt tillkomsten av, ”Öka Takten Sista Kvarten, Tidaholm” kan kolla här eller här.

Vilken som är sann? You tell me!

Finns det ytterligare versioner?

Maila gärna eller kommentera inlägget!

Go Bajen Go

11 svar to “Tidaholmseffekten”

 1. gsu! Says:

  Hehe, fast vi får inte förringa ”Mian-effekten” heller, kanske. Minns för övrigt ett par inte särskilt minnesvärda tillfällen då motståndarlaget gjort mål mitt under eller i direkt anslutning till Tidaholm.

  Nästa steg blir att analysera David Johanssons agerande och löpvägar under sista kvarten. Han värvades ju för böveln därifrån.

 2. Mobius Says:

  Göteborg hösten 2005 var en sådan som åtminstone jag lagt på minnet… Å andra sidan löste sig den matchen fint till slut 🙂

  Sedan var det här bara en liten kul grej… Inte så dödallvarligt 🙂

  Och förhoppningsvis är det någon – mer än jag – som drar på smilbanden…

  EDIT: Dessutom är ju debatten runt fotboll och Bajen så jäkla tung hela tiden med domare, RK-bolag, ny arena, spelare hit och dit.

  Ofta glömer vi bort att fotboll ska vara kul. En lek. Något spännande.

  Se det här som en liten reaktion. Lite nonsens mitt i allvaret… 😉

 3. tigerrandigt Says:

  Akademisk kvart, eller? Problemet med den sista kvarten är ju annars att den inte är 15 minuter lång. Med det obligatoriska tillägget kan den skena iväg ordentligt.
  Annars är det skönt att läsa siffrorna. Efter att ha råkat ut för baklängesmål mitt i ramsan några gånger ville jag att den gärna fick tyna bort.
  Jobba som en myra, sista fyra.
  Robert

 4. von_oben Says:

  Måste bara berömma dig för att du konstant levererar!

  Onekligen intressant läsning!

 5. Mobius Says:

  Von Oben…

  Tack ska du ha.

  Bara att ”maximera resurserna” 🙂

 6. hasseman Says:

  I likhet med Von Oben tänkte jag leverera ett stort tack!
  Det är en fröjd att det finns bloggar om bajen med klass. Tänk om Go Bajen Go, Grönvita Sidan Upp och Osynliga Handen inte fanns…. 😦
  Hu, så hemskt!

  Keep it going, and I will keep reading!

 7. Bajen-pidde Says:

  Ja jäklar vad underhållande bloggen är!
  Statistik kan användas till mycket men görs det snyggt och med rätt inställning blir det ruggigt effektivt. En kombination av dräpande fakta och lättsamma bevis som slår det mesta i fotbollsbloggsverige.

  Sen kan man ju alltid vända på bevisen, snurra på fakta och allt kommer o biter en i svansen men det är fortfarande underhållande.

 8. Byjaren Says:

  Fan vad skönt det är att läsa Bajen-bloggar med MVG i kvalitet, som verkligen får en att fundera en extra stund och läsa inlägget på nytt 🙂

 9. Mobius Says:

  Tack för alla positiva kommentarer.

  Riktigt skoj att inläggen uppskattas 🙂 Verkligen!!!

 10. Joel Burman (@joelburman) Says:

  Synd att historie/kuriosa länkarna om Tidaholmskvarten är döda!

 11. Mobius Says:

  Joel…hmmm…såg det med. Trist trist….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: