Efter IFE

Som Go Bajen Go med envishet hävdat – och fortfarande hävdar – så är den här säsongen INTE över. Och av reaktionerna efter ”succen” på Borås Arena verkar det som om en rad Bajare ”hämtat upp yxan ur sjön”. Det är bra. 🙂

Skön vinst förresten. Många plus att dela ut. Och på samma sätt som i Braga-matchen verkar defensiven – om man undantar de första 10 minuterarna – fungera helt OK. Och jag måste säga att jag tyckte Erland såg betydligt hungrigare och aggressivare ut igår.

Faktum är att nu har målvakt nummer 24 passerat dito nummer 1 i termer av poäng per spelad match (med respektive målvakt i kassen). Fast det återstår en bit upp till nummer 50. Vågar man ändå hoppas att Erland nu växer ytterligare ett nummer under de återstående matcherna i allsvenskan och UEFA-cupspelet.

Och på tal om att ”hämta upp yxan ur sjön” så verkar det som om media hux-flux räknar med Bajen igen. Intressant med logiken och konsekvensen i media förresten. Eller snarare bristen på sådan kanske.

Lühr förklarade redan i juli – efter förlusten mot Heif – för första gången att Bajen var ute ur ”guldstriden”.

Och så sent som den 3 september – då 6 omgångar av ”världens jämnaste allsvenska” återstod – basunerade samma tidning ut att ”Hammarby är borta från toppstriden”. Inte bara ”guldstriden” alltså utan även ”toppstriden”.

Men nu har Lühr alltså vänt kappan efter vinden och åter bjudit in Bajen – inte bara till ”toppstriden” – utan även till ”guldstriden”. Ja, herregud! Vad ska man säga? Imponerade blir man. Men inte i positiv bemärkelse.

Go Bajen Go skulle gärna ha hoppat på guldspekulationerna om det bara gällde de fyra poängen upp till den allsvenska serieledaren under ”normala” omständigheter. Men nu är det 6 lag som ska passeras. Det känns tufft.

Jag gillar därför att TG tar det sansat och inte luras ombord på ”mediatåget” i ”guldstriden”. På samma sätt gillar jag även att han i nästa andetag är tydlig med att målsättningen fortfarande är ”topplacering”. ”Way to go Tony.”

Och, mot bakgrund vad som har krävts för en topp-4 placering (scrolla ned en kort bit i detta inlägg) sedan det nuvarande systemet med en rak allsvensk serie återinfördes 1993 sticker jag ut hakan och påstår att 9-10 poäng kan räcka till en 4:e-plats och att 12 poäng kan räcka till en 3:e-plats under förutsättning att målskillnaden putsas uppåt. Men, det känns – som sagt var – tufft. Allt bättre än 3:e plats vore – eh – överraskande.

Sedan måste jag kommentera detta sanslösa gnäll på tätt matchprogram från både ellos, ifk göteborg, aik, mfl. Dessa lag har inget att gnälla över på något sätt.

Granska illustrationen nedan som beskriver matchfrekvens för de allsvenska lagen i år. Läs alla kolumner utom den första (då den visar totalt antal matcher fram till ikväll) som ”antal spelade matcher över en genomstnittlig 14-dagarsperiod.

Inte vid något tillfälle har något lag haft fler matcher än Bajen.

Sedan undrar jag vad Magnus Haglund – som jag tycker verkar rätt OK för övrigt – håller på med när han i Fotbollsmåndag står och gnäller om hårt matchschema och ”nattresa” hem till Borås från Bukarest.

För det första har man inte haft ett värre schema än något annat topplag (dif undantaget). För det andra har han förmodligen tillgång till allsvenskans bredaste trupp och för det tredje undrar man stilla om alla hotell verkligen var fullbokade. Nope! Det där håller inte. Lite pressad kanske?

Och så har vi matchen mot ifk göteborg på måndag. Götet har tydligen också haft ett väääälidgt tufft schema. NOT. Skadefria är de däremot.

Kommer att komma från en final i Svenska Cupen och utkomsten av den kan kanske komma att påverka. Blir intressant att se hur TG formerar truppen med tanke på att Chanko, Eguren och Traoré är borta.

Svår match med andra ord. Undrar om vi nu ska behöva uppleva en verklig ”back-lash” av den tunna trupp TG har haft att arbeta med i år.

Segerrecept? Förhoppningsvis finns det några som kan/vill kliva fram och visa sig lite extra, en revanschsugen Pålle i kamp om skytteligatiteln, samt underskattning från och ett mentalt/fysiskt slitet götet. Kan vi be om några gula kort på ”rätt” spelare i matchen mellan gais – gbg ikväll? Go Bajen Go greppar efter halmstrån.

På tal om IFK förresten. IFK Norrköping alltså. Roligt att denna svenska fotbollsklassiker är tillbaka i allsvenskan. Det känns bra. Bra mycket bättre och spännande än, säg…Bunkeflo. Jag ser fram emot bortamatch på Parken under någon av sommarmånaderna nästa år 🙂

Det var allt för nu.

Go Bajen Go utlovar dock en riktig ”feelgood” analys i ”Trivia”-kategorin senare i veckan….

Håll ögonen öppna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: